Pozvánka na Exkurziu "Trať Kraľovany – Trstená (Oravská priehrada, Oravský zámok)" - 29.8. - 31.8.2024

Názov súboru Veľkost
Pozvánka - Exkurzia Orava 29.-31.8.2024.pdf 0.42 MB

Parková dráha Brno - 06.07.2024

Dňa 6. júla 2024 sa v zmysle plánu činnosti KPŽT na rok 2024 uskutočnila akcia  „Exkurzia – Parková dráha Brno“. Zúčastnilo sa jej 12 členov klubu a ich rodinných príslušníkov. Počasie bolo nádherné, ukážkovo letné. Cesta vlakom do Brna aj späť sa nám predĺžila z dôvodu výluky jazdou odklonom cez Holíč a Hodonín, výletnú náladu to však neovplyvnilo. Po príchode do Brna sme sa presunuli k obchodnému centru „Vaňkovka“ odkiaľ premával autobus priamo k obchodnému centru „Olympia“, v ktorého bezprostrednej blízkosti sa nachádzala „Parková dráha Brno“ – cieľ našej exkurzie. Po príchode do areálu parkovej dráhy sme všetci boli prekvapení miniatúrnou veľkosťou vláčikov a ich dokonalým vypracovaním ako aj samotným nástupišťom a počtom vláčikov. Po zakúpení lístkov sa všetci odviezli vláčikom, z čoho mali radosť najmä deti. Celková dĺžka dráhy je 1,45 km (základný okruh) a jazda trvala 15 minút. Po ukončení jazdy sme si urobili na pamiatku spoločnú fotografiu. Potom bol voľný program – nákupy v OC Olympia, prípadne krátka prehliadka centra mesta. Počas cesty domov vo vlaku všetci účastníci chválili akciu, náladu nepokazilo ani 140 minútové meškanie vlaku pri príchode do Bratislavy.  

Tu je zopár fotografií z akcie - Fotogaléria

Pozvánka - Exkurzia Parková dráha Brno Olympia - 6.7.2024

Názov súboru Veľkost
Pozvánka - Exkurzia Parková dráha Brno - 6.7.2024.pdf 0.49 MB
Olympia_Bus_od_1-2-2024.pdf 0.23 MB

Brigáda na lesnej železnici na Katarínke

 Dňa 8. júna 2024 sa v zmysle plánu činnosti KPŽT na rok 2024 uskutočnila už pravidelná brigáda na lesnej železnici na Katarínke. Zúčastnilo sa jej 15 členov klubu a ich rodinných príslušníkov. Počasie bolo nádherné, pri namáhavej práci až horúce.  Brigádnici zrealizovali dokončenie odbočovacej  koľaje, ktoré pozostávalo zo štrkovania, podbíjania, úpravy terénu a klincovania. Avšak podstatnou časťou boli práce na novej spojovacej trati a to položenie geotextílie, návoz štrku fúrikmi, úprava pláne a položenie podvalov. Brigádničky vykonali náter dvoch výklopných vozňov „kyplor“. Brigádnici vykonali veľmi peknú a hodnotnú prácu, po ktorej si všetci pochutili na výbornom fazuľovom guláši. Z Katarínky všetci odchádzali unavení, ale spokojní s vedomím dobre vykonanej práce a že pomohli  pri ďalšom rozvoji lesnej železničky na Katarínke.

Tu je zopár fotografií z akcie - Galéria

Pozvánka - brigáda na lesnej železničke na Katarínke - 8.6.2024

Názov súboru Veľkost
Pozvánka - brigáda na lesnej železničke na Katarínke - 8.6.2024.pdf 0.51 MB

Železnica očami detí - 30.5.2024

V tomto roku, tak ako aj po iné predchádzajúce roky, sa v zmysle Plánu činnosti uskutočnila akcia „Železnica očami detí“.

Stalo sa už tradíciou, že Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) spolupracuje aj s materskou školou (MŠ) a v čase Medzinárodného dňa detí (MDD) si pozve deti do svojich priestorov Expozície KPŽT, aby spestril deťom ich poznanie a zároveň obohatil ich vedomie. Bolo to 30. mája, keď k nám zavítali deti z Materskej školy. V sprievode troch paní učiteliek prišlo 19 detí. Stretli sme sa na 4. nástupišti železničnej stanice Trnava pri Expozícii KPŽT
o 9.30 h. ráno. Pozreli si expozíciu zvonka a potom sme deti pozvali do nášho expozičného vozňa. Deti mali veľa zážitkov, ktoré vyjadrili graficky v priestore "veže" železničnej stanice Trnava. Tam ich tiež čakal okrem pasteliek, výkresov a minerálky aj modelový vláčik. Práce detí boli naskenované a odoslané pani riaditeľke školy, takisto aj originály týchto detských kresieb. Zopár kresieb je dočasne zverejnených na nástenke KPŽT vo vestibule ŽST Trnava a skeny všetkých výkresov sú zverejnené na webovej stránke KPŽT .

KPŽT týmto realizovalo v poradí ďalšiu úspešnú akciu. Zo strany klubu akciu pripravil Ing. Peter Siváček a pri samotnej akcii veľkou mierou pomoci prispel Ing. Roman Remenár.

V galérii sú zverejnené fotky z akcie a výkresy.

Brigáda na Expozícii KPŽT

Dňa 25. mája 2024 sa v zmysle plánu činnosti KPŽT na rok 2024 uskutočnila brigáda na Expozícii KPŽT umiestenej pri 4. nástupišti ŽST Trnava. Zúčastnilo sa jej 7 členov klubu. Brigádnici sa rozdelili do troch skupín. Jedna skupina vykonala náter strechy na klubovom vozni „Daa-k“ a druhá skupina zrealizovala montáž skriniek vo vozni „Gbqs“ („Zts“). Samostatnou jednotkou bola naša členka Milka, ktorá vykonala odstránenie starého náteru na rahne. Vzhľadom na predchádzajúce daždivé počasie bolo rahno nasiaknuté vodou a nebolo možné na ňom obnoviť náter. Milka však prišla ešte aj v utorok 28.5.2024 a zrealizovala náter rahna prípravkom na ochranu dreva, za čo jej patrí veľké poďakovanie a výbor KPŽT ďakuje aj ostatným brigádnikom. 

Z brigády všetci odchádzali mierne unavení, ale spokojní s vedomím dobre vykonanej práce a že pomohli  pri zveľaďovaní Expozície KPŽT.

Tu je zopár fotografií z akcie - Fotogaléria

14.ročník pochodu Memoriál Ing. Mariána Školníka – Katarínka 27.4.2024

V sobotu 27. apríla 2024 sa uskutočnil 14. ročník Memoriálu Ing. Mariána Školníka – Po stopách malokarpatských železníc – Katarínka“., zakladateľa a prvého predsedu nášho Klubu. Zúčastnilo sa ho 38 členov KPŽT a ich rodinných príslušníkov a 8 detí. Bola to doteraz najvyššia účasť, ktorej iste pomohlo aj pekné počasie. Väčšina účastníkov prišla od horárne nad Dechticami a 13 účastníkov absolvovalo výstup na Katarínku z obce Naháč.

Po príchode všetkých účastníkov sme si prezreli zrúcaninu bývalého kláštora, kde boli urobené aj spoločné fotografie. Potom sa účastníci presunuli ku „staničke“ úzkorozchodnej železničky, ktorú vlastnia a prevádzkujú členovia nášho Klubu - otec a syn Ružekovci. Tu mali účastníci možnosť vypočuť si príhovor predsedu KPŽT – Mgr. Jozefa Schmidta k 14. ročníku pochodu memoriálu M. Školníka a zároveň poinformoval o najbližších akciách KPŽT. Následne si účastníci  vypočuli rozprávanie p. Ružeka o histórii a budúcich plánoch úzkorozchodnej železničky.

Najviac očakávanou udalosťou dňa bolo naštartovanie rušňa a možnosť prevezenia sa vláčikom po železničke do cieľovej staničky „Katarínka Pokoj a dobro“ a späť, z čoho mali radosť najmä deti, ale  ako vždy aj „dospeláci“ sa nedali zahanbiť a radi sa vláčikom previezli.

Akcia sa vydarila, všetci odchádzali spokojní a v očakávaní, že sa na Katarínke stretneme aj o rok.

Obrázky z tejto akcie si môžete pozrieť v našej Galérii.

14.ročník pochodu Memoriál Ing. Mariána Školníka – Katarínka 27.4.2024

Názov súboru Veľkost
Pozvánka - 14. Memoriál M.Školníka 27.04.2024.pdf 0.53 MB

Plán činnosti KPŽT na rok 2024

Názov súboru Veľkost
KPŽT Plán činnosti na rok 2024.pdf 0.37 MB

Pozvánka na výročnú členskú schôdzu KPŽT - 08.03.2024

Názov súboru Veľkost
Pozvánka VČS KPŽT_08.03.2024.pdf 0.3 MB